You are currently viewing Kaj je psilium?

Kaj je psilium?

  • Post author:
  • Post category:Blog
Kaj je psilium

Psilium ali indijski trpotec je oblika vlaknin, izdelanih iz lupin semen rastline Plantago ovata (lat.). V vodi ali v drugi tekočini topna vlaknina, se uporablja predvsem za dobro počutje in podporo črevesju, predvsem zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Uporaben je tudi kot dodatek za peko brezglutenskega kruha ali peciva.

Vlaknine so za zdravje našega črevesja bistvenega pomena, saj sodelujejo pri absorpciji osnovnih hranil iz črevesja. Najpogosteje vlaknine prejemamo iz sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric. Dandanes večina posameznikov ne uživa dovolj hrane, ki je bogata z vlakninami, kar lahko privede do nekaterih težav. Najpogostejša težava je zagotovo zaprtje.

Kaj je psilium ali indijski trpotec?

Psilium deluje kot čistilec črevesja, vaš želodec pa napolni, da ne občutite lakote. Priporočen vnos vlaknin je od 25 do 30 g dnevno, odvisno od starosti in spola.

Lupine semen psiliuma prihajajo iz rastline, imenovane Plantago ovata. Ta rastlina raste po vsem svetu, najpogosteje pa jo gojijo v Indiji. Lupina, ki obdaja seme psiliuma, je bogat vir topnih vlaknin. Topne vlaknine črpajo vodo iz črevesja. Ta nabreknejo in tvorijo gel (sluz). Na ta način se zmehča blato in nudi podporo črevesju. To lahko pripomore k lažjemu odvajanju blata. Indijski trpotec ne povzroča krčev.

Indijski trpotec sestavlja približno 70% topnih vlaken in 30% netopnih vlaken.

Priljubljen način uživanja psiliuma ali indijskega trpotca je v obliki mletih semen. Ta oblika vsebuje topne vlaknine in prebiotike. Prebiotiki so hrana za koristne bakterije v prebavnem sistemu, kar pripomore k uravnavanju črevesne flore.

Koristi uživanja lupin semen indijskega trpotca

Mleta semena indijskega trpotca so za večino populacije varna in učinkovita.

Zaprtje

Zaprtje je zelo pogosta težava ljudi v zahodnem svetu, kjer se uživa zelo nezdravo hrano. Mleta semena indijskega trpotca mehčajo blato, kar je odlična pomoč pri težavah z zaprtjem, s hemoroidi, analnimi razpokami in podobnimi težavami.

Zelo pomembno je, da med uživanjem psiliuma dodajate dovolj tekočine.

Pebiotik

Vlaknine potrebujemo vsi. Za tiste s porušeno črevesno floro so zelo priporočljive, saj so naraven prebiotik. Vlaknine so eden od naravnih prebiotikov. Prebiotiki so naravna hrana za koristne bakterije v črevesju.

Debelo črevo kot del našega prebavnega sistema vsebuje veliko populacijo bakterij. Nekje 55% trdnih snovi v blatu predstavljajo bakterije in glive. Psilium je odličen za vzdrževanje bakterijskega ravnovesja v našem debelem črevesu. Ker pa se tam tvori kar 80% imunskega sistema, je odlična podpora h krepitvi imunske funkcije.

Za tiste, ki že imajo porušeno črevesno floro je pomembno, da najprej uravnotežijo črevesje. To storite s probiotiki, nato pa uvedite še vlaknine – psilium. Veliko izbiro probiotikov vrhunskih proizvajalcev Viridian, Proven in Terranova najdete tudi v spletni trgovini z zdravo prehrano in naravnimi prehranskimi dopolnili BioKatka.si.

Previdnost pri nakupu psiliuma

Pazljivost pri nakupu psiliuma ni odveč. Nekatere priljubljene komercialne blagovne znamke poleg psiluima vsebujejo sladkor, umetne arome, barve in polnila. Te sestavine lahko povzročijo težave in razdražijo črevesje.

Študije kažejo, kako lahko prehrana z veliko sladkorja in predelane hrane povzroči črevesno neravnovesje dobrih bakterij, ki povzročajo zaprtje ali drisko. Sladkor je vodja neravnovesja, saj hrani slabe bakterije v črevesju.

Kako uporabljati lupine psilium?

Obstaja kar nekaj načinov za lupine psilium dodajati v vašo vsakdanjo prehrano. Z njim lahko pečete in kuhate, lahko pa ga preprosto dodate vodi in popijete.

Priporočila za odmerjanje:

  • Za odrasle in otroke, starejše od 12 let: Zamešajte 1 žličko psilium  v vodo ali tekočino po izbiri.
  • Za otroke, stare od 6 do 12 let: Zamešajte ½ žličke v kozarec vode ali tekočine po izbiri.

Lahko ga jemljete od 1 do 3 krat dnevno. Ko je lupina psilium  pomešana z vodo, se zgosti in ustvari gel. Mešanico je treba porabiti takoj, preden nabrekne. 

Če se pojavijo plini ali napihnjenost, zmanjšajte odmerek, dokler se prebavni sistem ne prilagodi.

Pri uživanju psiliuma ali drugih virov z visoko vsebnostjo vlaknin poskrbite, da pijete zadostne količine vode, da preprečite zaprtje.

Indijski trpotec je najbolje uživati na tešče. Če ga želite kar najbolje izkoristiti za zdravje, je najbolje, da ga jemljete samostojno.

Nasveti in triki za kuhanje

Z indijskim trpotcem lahko tudi pečete in kuhate. Psilium je znan po tem, da pomaga vzdrževati zdravje prebavnega sistema, z njim pa lahko tudi kuhate in pečete.

Pri peki psilium pomaga zgostiti in deluje kot vezivo v pecivu in kruhu. Absorbira vodo in pripomore k temu, da izdelek dobi bolj gosto teksturo.

Psilium lahko uporabljate tudi kot sredstvo za zgoščevanje omak. Ima pšenici podobno teksturo, primeren je tudi za ljudi s celiakijo in intoleranco za gluten.

Mleto seme indijskega trpotca lahko dodamo tudi v juhe in omake za zgoščevanje, napitke in druge recepte. Dodajanje psiliuma v smutije je lahko odličen način za vključitev le tega v vašo prehrano, ne da bi to sploh opazili, vendar poskrbite na dodatno tekočino!

Za konec

Kaj je psilium? Mleta semena indijskega trpotca ali psilium ugodno vplivajo na telo, zato ga je vredno vključiti v vašo prehrano. To je odličen način za ohranjanje vašega črevesja.

Preberites si še naš članek o temm, zakaj nekoga obdariti.

Članek na spletni strani Dobrotke.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.